
Dravle
Tradisjonsrik Ryfylkedravle.
Desserter
Middels
6timer
Rogaland
Lagre som favoritt
Ingredienser
- 8 l heil melk
- 550 g sukker
- 8 stk egg
- 2 l kulturmelk
- 2 ss 7% eddik
Fremgangsmåte
- Kok opp melk og 300 gram sukker i en kjele.
- Visp eggedosis av egg og 250 gram sukker. Ha i kulturmelk og eddik.
- Når melka har kokt opp tilsettes eggedosis- og kulturmelkblandinga til kjelen. Set gryta på låg varme med lokk og la stå i cirka 2,5 t. Snu dravleklumpane med ei holsleiv. Bevar klumpane så store som mulig.
- Etter cirka 5 timar auses det av cirka 3-5 liter møse. Spe med denne møsa til passe «tjukk» dravle etter jevninga er tatt i.
- Hold igjen ½ liter møse til jevning. Lag jevning: ca 200 gr. Kveitemjøl blandes med ½ l. møse.Røres forsiktig inn i dravlen i gryta. Vær forsiktig med (bevar) klumpane. La alt få eit oppkok på 5-7 min.
Tips: For å forkorte koketida kan du brune sukker til karamell i ei gryte, og ha dette i den kokende melka før eggedosis/melkeblandinga.
Rettens opphav
Mylse, dravle og gombe blir gjerne regna som noe av den fineste festmaten i mange deler av landet. Disse særegne melkerettene har preget gjestebudskosten i mange hundre år. Det finnes mange ulike navn og variasjoner på disse rettene, men fellesnevneren er at man varmer opp helmelk, sprenger den med løype eller surmelk og koker den opp og mer eller mindre inn. I dag blir disse rettene vanligvis servert som dessert, på kaffebordet eller sammen med spekemat og rømmegrøt.
Denne oppskrifta er sendt inn av Sola Bygdekvinnelag.
array(3) { ["acf_fc_layout"]=> string(16) "related_articles" ["title"]=> string(8) "Se også" ["ids"]=> array(3) { [0]=> array(1) { ["id"]=> int(1675) } [1]=> array(1) { ["id"]=> int(3361) } [2]=> array(1) { ["id"]=> int(2466) } } }