
Dravle fra Kvinnherad
Tradisjonell festmat fra Kvinnherrad.
Desserter
Vanskelig
16timer
Hordaland
Lagre som favoritt
Ingredienser
- 10 l melk
- 8 stk egg
- 1 l kefir
- 2 stk bokser lettrømme
- 3 dl sukker
- 2 ss mørk sirup
Fremgangsmåte
- Kok 10 liter melk under lokk i 12-14 timer. Når melken er blitt rødkokt tas halvparten til sides.
- Visp sammen egg, kefir, rømme, sukker og mørk sirup. Sil denne blandingen opp i halvparten av den rødkokte melken, og la det småkoke i cirka 20-30 minutter – eventuelt lenger. Melken skal bli til en fast masse, med små og store myke klumper.
- Avkjøl blandingen og sil blandingen slik at den tynne mysen siles fra. Bland inn resten av den rødkokte melken.
Rettens opphav
Mylse, dravle og gombe blir gjerne regna som noe av den fineste festmaten i mange deler av landet. Disse særegne melkerettene har preget gjestebudskosten i mange hundre år. Det finnes mange ulike navn og variasjoner på disse rettene, men fellesnevneren er at man varmer opp helmelk, sprenger den med løype eller surmelk og koker den opp og mer eller mindre inn. I dag blir disse rettene vanligvis servert som dessert, på kaffebordet eller sammen med spekemat og rømmegrøt.
Denne oppskrifta ble sendt inn av Omvikdalen Bygdekvinnelag til Norges Bygdekvinnelags oppskriftsstafett i 2012. De sier at «rauddravle» er tradisjonell festmat fra Kvinnherrad, og oppskriftene varierer fra bygd til bygd. Det er vanlig å servere dravlen med melkekaker og potetkaker til fest.