Byggrynsgrøt med pærepuré

Byggrynsgrøt med pærepuré

God og sunn hverdagsgrøt som kan varieres med ulike frukter.

Grøt

Lett

12timer

Rogaland

Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 3 dl hele byggryn (ikke lettkokte)
  • 1.5 l helmelk/lettmelk
  • 1 ts salt
  • 1 stk glass hermetisk pære
  • 5 dl halvt om halvt med melk/fløte

Fremgangsmåte

  1. Byggryna legges i kaldt vatn natta over, hell av vannet fra bløtingen. Selve retten tar ca 60 min og lage etter dette.
  2. Kok opp melk. Opprinnelig ble det brukt tilnærmet h-melk fra egne kyr, men en kan også bruke lettmelk. Ha byggryna i og la det småkoke i 30-40 min. Smak til med saltet

Tilbehør

  1. 1 glass hermetiske pærer: Slå av sukkerlaken og mos pærene til pure, gjerne spe litt med sukkerlaken , men unngå for tynn konsistens. Oppskrift på hermetiske pærer finner du her.
  2. Bland sammen melk og fløte (her kan du variere og f.eks. bare vil bruke melk eller bare fløte etter smak)

 

Rettens opphav

Denne oppskrifta er sendt inn av Torunn Berekvam Lyse i Nedstrand Bygdekvinnelag. Hun skriver:
«Bygda Nedstrand ligg flott til i Ryfylke der Boknafjorden og Vindafjorden møtest. Under innsamling av rett til norsktradisjonsmat.no spurte en beboere på Nedstrandtunet (aktivitet og omsorgsenteret i bygda ) for å høre med den eldre garde om hvilke rettar de husket tilbake til som blei mykje brukt i bygda. Noe som gjekk igjen var at Nedstrand var en fruktbygd, og det var tradisjon og ta vare på frukt og bær gjennom sylting, safting og hermetisering. For å spare på sukkeret ble det ersatta med frukt/bær for å få fram sødmen til retten.
Fleire husket byggrynsgrøt og byggrynssuppe med fruktpure. De fleste hadde god tilgang til melk fra egne kyr. En kunne variere med hvilke frukt en hadde tilgjengelig med det var spesielt pærepure fra egne hermetiserte pærer flere husket godt. Ved å hermetisere kunne en ha følelse av frisk frukt gjennom hele vinteren, og sammen med byggrynsgrøt var dette god og mettende mat enten det ble servert som dessert etter middag (da ofte kald) eller som kveldsmat. Det er lagt inn egen oppskrift på hermetisering av pærer.»