close
search
close

Logg inn


Glemt passord? Personvern

Registrer deg

Ved å registrere deg får du tilgang til dine favorittoppskrifter uavhengig av hvilken enhet du bruker


Gammelt kjøkkenutstyr

Blodklubb

Tradisjonsrik oppskrift på blodklubb fra Østre Udnes Bygdekvinnelag.

  • local_offer Middagsretter
  • local_dining Middels
  • timer 60 minutter
  • location_on Oslo og Akershus
  • favorite_border
    Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 5 dl blod
  • 2 dl vann eller kraft
  • 3 dl finhakket ister eller nyretalg
  • 1 ts salt
  • 1 stk klype pepper
  • 1 stk klype ingefær
  • 1 stk klype nellik
  • 600 g rugmel
  • 2 dl nyretalg eller ister (til å legge i klubben)

Fremgangsmåte

  1. Bland alle ingrediensene godt sammen.
  2. Kok opp vann.
  3. Bruk to skjeer til å forme store boller – blodklubb. Lag en oval fordypning i klubben og legg inn fett. Glatt igjen hullet så fettet ikke siver ut under kokingen.
  4. Legg de ferdige klubbene i kokende, lettsaltet vann. La de trekke i cirka 45 minutter.
  5. Ta klubbene opp med hullsleiv og server dem varme med smeltet smør og sukker.

place
Oslo og Akershus

Rettens opphav

Denne oppskriften ble sendt inn av Eva Øvren i Østre Udnes Bygdekvinnelag til Norges Bygdekvinnelags oppskriftstafett i 2012. Oppskriften har hun hentet fra 7.opplag av "Slaktebok" av Alma Nilssen og Alette Golden.
I boken heter det at "Blodet av alle vore slaktedyr kan benyttes. Svineblod er best. Som før nevnt (...) er blod ensidig rikt på eggehvite. Fett og melstoff tilsettes derfor under tilberedningen, og blodmat blir derved både kraftig, nærende og altsidig sammensatt."
På grunn av at blodet var lite holdbart i frisk tilstand var det vanlig å servere blod like etter slaktingen. Hvis en lagde blodbrød eller klubb kunne en lagre blodet mye lenger. Dette var før fryserens tid.