- Bland alle ingrediensene godt sammen.
- Kok opp vann.
- Bruk to skjeer til å forme store boller – blodklubb. Lag en oval fordypning i klubben og legg inn fett. Glatt igjen hullet så fettet ikke siver ut under kokingen.
- Legg de ferdige klubbene i kokende, lettsaltet vann. La de trekke i cirka 45 minutter.
- Ta klubbene opp med hullsleiv og server dem varme med smeltet smør og sukker.
Blodklubb
Tradisjonsrik oppskrift på blodklubb fra Østre Udnes Bygdekvinnelag.
local_offer Middagsretterlocal_dining Middelstimer 60 minutterlocation_on Oslo og Akershus-
favorite_border
Ingredienser
- 5 dl blod
- 2 dl vann eller kraft
- 3 dl finhakket ister eller nyretalg
- 1 ts salt
- 1 stk klype pepper
- 1 stk klype ingefær
- 1 stk klype nellik
- 600 g rugmel
- 2 dl nyretalg eller ister (til å legge i klubben)
Fremgangsmåte
Rettens opphav
Denne oppskriften ble sendt inn av Eva Øvren i Østre Udnes Bygdekvinnelag til Norges Bygdekvinnelags oppskriftstafett i 2012. Oppskriften har hun hentet fra 7.opplag av "Slaktebok" av Alma Nilssen og Alette Golden.
I boken heter det at "Blodet av alle vore slaktedyr kan benyttes. Svineblod er best. Som før nevnt (...) er blod ensidig rikt på eggehvite. Fett og melstoff tilsettes derfor under tilberedningen, og blodmat blir derved både kraftig, nærende og altsidig sammensatt."
På grunn av at blodet var lite holdbart i frisk tilstand var det vanlig å servere blod like etter slaktingen. Hvis en lagde blodbrød eller klubb kunne en lagre blodet mye lenger. Dette var før fryserens tid.