
Ola Nordman
Blåsjökrus
Småkaker med havregryn og spennende historie.
Kaker
Middels
2timer
Nord-Trøndelag
Lagre som favoritt
Ingredienser
- 2 dl Sukker
- 0.5 dl Sirup
- 0.5 dl Fløte
- 150 g Smelta smør
- 2 dl Lettkokte havregryn
- 150 g Hvetemel
- 1 ts Vaniljesukker
- 1 ts Bakepulver
Fremgangsmåte
Alle ingredienser blandes til en fast, men litt klissete røre.
Bruk teskjeer og sett røra i topper på bakepapirkledt plate. Kakene flyter mye utover ved steking, så fem kaker av gangen er enklest.
Stekes på 175 grader i ca. 7 minutter. Viktig å følge med under steking.
La dem hvile et par minutter, før de tas av plata og henges over en rund stang til de er stive.
Viktig å steke noen testkaker, for å finne ut om det er behov for mer mel.
Kakene skal være gyllenbrune rundt kanten. Tynne og sprø, men også litt seig i midten.
Rettens opphav
I innlandet langs svenskegrensa, har mange tradisjoner vandret fram og tilbake mellom Norge og Sverige. Denne oppskrifta har vi fått fra Elisabeth Avdem, som forteller:
Disse julekrusene kommer opprinnelig fra Jämtland, derav navnet «Blåsjökrus», men har tatt turen over grensa til min hjembygd Tunnsjøen i Lierne kommune. Favoritten fra jeg var lita jente, og i voksen alder har jeg endelig fått tak i oppskrifta, og får føre tradisjonen videre.