Blåsjökrus

tunnsjø kjeks

Ola Nordman

Blåsjökrus

Småkaker med havregryn og spennende historie.

Kaker

Middels

2timer

Nord-Trøndelag

Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 2 dl Sukker
  • 0.5 dl Sirup
  • 0.5 dl Fløte
  • 150 g Smelta smør
  • 2 dl Lettkokte havregryn
  • 150 g Hvetemel
  • 1 ts Vaniljesukker
  • 1 ts Bakepulver

Fremgangsmåte

Alle ingredienser blandes til en fast, men litt klissete røre.

Bruk teskjeer og sett røra i topper på bakepapirkledt plate. Kakene flyter mye utover ved steking, så fem kaker av gangen er enklest.

Stekes på 175 grader i ca. 7 minutter. Viktig å følge med under steking.

La dem hvile et par minutter, før de tas av plata og henges over en rund stang til de er stive.

Viktig å steke noen testkaker, for å finne ut om det er behov for mer mel.

Kakene skal være gyllenbrune rundt kanten. Tynne og sprø, men også litt seig i midten.

Rettens opphav

I innlandet langs svenskegrensa, har mange tradisjoner vandret fram og tilbake mellom Norge og Sverige. Denne oppskrifta har vi fått fra Elisabeth Avdem, som forteller:

Disse julekrusene kommer opprinnelig fra Jämtland, derav navnet «Blåsjökrus», men har tatt turen over grensa til min hjembygd Tunnsjøen i Lierne kommune. Favoritten fra jeg var lita jente, og i voksen alder har jeg endelig fått tak i oppskrifta, og får føre tradisjonen videre.