
Blåbærsyltetøy
Godt syltetøy, proppfullt av antioksidanter!
Tilbehør
Lett
40minutter
Østfold
Lagre som favoritt
Ingredienser
- 2 kg blåbær
- 1 kg sukker
- 0.5 ts benzosurt natron
- 0.5 ts kaliumsorbat
Fremgangsmåte
- Rens og skyll bærene, og bland dem med sukker i en kjele. Kok opp bærene langsomt og la syltetøyet koke i cirka 15 minutter. Rist litt på kjelen av og til.
- Ta kjelen av varmen og la syltetøyet avkjøles noe. Skum av.
- Ta av litt av det varme syltetøyet og rør ut konserveringsmiddelet i dette. Bland det tilbake i resten av syltetøyet.
- Hell opp på rene, varme glass, og skru på tette lokk. Syltetøyet fylles helt opp, slik at det blir minst mulig luft til lokket.
- Sett opp ned på benken til avkjøling. Oppbevares deretter mørkt og kjølig.
1 porsjon gir cirka 2 liter ferdig syltetøy.
Rettens opphav
Nyttevekstforeningen gjorde på begynnelsen av 1900-tallet en stor innsats for å få folk til å plukke og bruke ville vær, og husmorskolene fulgte senere opp dette. På samme tid ble også sukker lettere tilgjengelig, og mulighetene for å konservere frukt og bær ble bedre. Oppskrifter fra denne tiden innehar ofte en langt større mengde sukker enn det som er vanlig i dag, fordi de ikke hadde tilgang til andre konserveringsmidler.
Denne oppskriften er sendt inn av Onsøy Bygdekvinnelag til Norges Bygdekvinnelags oppskriftstafett i 2012.