Blåbærsyltetøy

blåbærsyltetøy i treskål

Blåbærsyltetøy

Godt syltetøy, proppfullt av antioksidanter!

Tilbehør

Lett

40minutter

Østfold

Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 2 kg blåbær
  • 1 kg sukker
  • 0.5 ts benzosurt natron
  • 0.5 ts kaliumsorbat

Fremgangsmåte

  1. Rens og skyll bærene, og bland dem med sukker i en kjele. Kok opp bærene langsomt og la syltetøyet koke i cirka 15 minutter. Rist litt på kjelen av og til.
  2. Ta kjelen av varmen og la syltetøyet avkjøles noe. Skum av.
  3. Ta av litt av det varme syltetøyet og rør ut konserveringsmiddelet i dette. Bland det tilbake i resten av syltetøyet.
  4. Hell opp på rene, varme glass, og skru på tette lokk. Syltetøyet fylles helt opp, slik at det blir minst mulig luft til lokket.
  5. Sett opp ned på benken til avkjøling. Oppbevares deretter mørkt og kjølig.

1 porsjon gir cirka 2 liter ferdig syltetøy.

Rettens opphav

Nyttevekstforeningen gjorde på begynnelsen av 1900-tallet en stor innsats for å få folk til å plukke og bruke ville vær, og husmorskolene fulgte senere opp dette. På samme tid ble også sukker lettere tilgjengelig, og mulighetene for å konservere frukt og bær ble bedre. Oppskrifter fra denne tiden innehar ofte en langt større mengde sukker enn det som er vanlig i dag, fordi de ikke hadde tilgang til andre konserveringsmidler.
Denne oppskriften er sendt inn av Onsøy Bygdekvinnelag til Norges Bygdekvinnelags oppskriftstafett i 2012.