close
search
close

Logg inn


Glemt passord? Personvern

Registrer deg

Ved å registrere deg får du tilgang til dine favorittoppskrifter uavhengig av hvilken enhet du bruker


berlinerkranser på stekeplate

Berlinerkranser

Én av de tradisjonelle "sju slagene" til jul.

  • local_offer Kaker
  • local_dining Middels
  • timer 2 timer
  • location_on Østfold
  • favorite_border
    Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 2 stk hardkokte eggeplommer
  • 2 stk rå eggeplommer
  • 125 g sukker
  • 250 g smør (romtemperert)
  • 300 g hvetemel
  • 1 stk eggehvite (til pensling)
  • 2 ss perlesukker

Fremgangsmåte

  1. Gni de kokte eggeplommene godt ut med en gaffel eller baksiden av en skje. Rør disse sammen med de rå eggeplommene, tilsett sukkeret og pisk eggedosis.
  2. Rør inn romtemperert smør vekselvis med melet. Melmengden må reguleres ut fra størrelsen på eggeplommene.
  3. Elt deien jevn, men ikke arbeid med den for mye. Dekk med plast og la den stå kaldt i minst en time.
  4. Forvarm ovnen til 175 grader.
  5. Trill deigen til pølser, tynne som en lillefinger. Del pølsene i ca. 12 centimeter lange biter og form disse til små kranser. Sett kransene på en bakepapirkledd stekeplate, pensle med sammenvispet eggehvite og strø med perlesukker.
  6. Stek kakene på midterste rille i cirka 10 minutter, til de er lysegule og gjennomstekte.
  7. Avkjøl litt på brettet før de løftes forsiktig over på en rist for videre avkjøling.

1 porsjon gir cirka 80 kaker.


place
Østfold

Rettens opphav

Fra Østfold sies det at lekker kakebakst var viktig for å imponere omgangskretsen, og for husfrua gjaldt det gjerne å ha flere sorter enn andre i kretsen.
Til jul skulle det tradisjonelt være minst sju slag småkaker. Fattigmannsbakkels, smultringer, sirupssnipper, goro, berlinerkranser, fløtekranser, sandkaker, krumkaker og rosettbakkels var vanlige i Østfold.
Denne oppskriften ble sendt inn av Onsøy Bygdekvinnelag til Norges Bygdekvinnelags oppskriftstafett i 2012.