
Bærgrøt – rødgrøt
Rødgrøt med fløte på er en herlig hverdagsdessert.
Desserter
Lett
30minutter
Oppland
Lagre som favoritt
Ingredienser
- 5 dl syltetøy (tyttebær og solbær)
- 3 dl vann
- 2 ss potetmel
Fremgangsmåte
Kok opp syltetøy og vann. Det er ikke nødvendig med sukker om du bruker syltetøy. Om du bruker fersk eller frossen bær, må det smakes til med sukker eller honning.
Lag potetmeljevning og dra kjelen av plata og rør den raskt i.
Sett kjelen på plata igjen, til det sier «plopp» i grøten. Da er den klar. Blir den kokt mere blir den seig.
Strø litt sukker over, så det ikke blir «snerk» på grøten. Serveres kald med fløtemelk.
All slags bær og frukt kan benyttes på samme måte.
Rettens opphav
Rødgrøt er en bærdessert som kommer fra Nord-Tyskland og Danmark. Grøten kom antagelig til Norge på 1700-tallet.
Vår kjente kokebokforfatter, Hanna Winsnes forteller at hun lagde rødgrøt til dessert da hun bodde med sin prestemann i Vang, og biskopen kom uventet på besøk. Dette var i 1853.
Kilde: Fattigmenn, tilslørte bondepiker og rike riddere, Annechen Bahr Bugge.
For oss som vokste opp på 1970- og 1980-tallet, var evighetssanger populære å synge der vi satt bak i bilen på lange kjøreturer eller mens vi gikk tur. Her er evighetssangen om rødgrøt:
Rødgrøt med fløte på, det er så godt å få.
Rødgrøt med fløte på, er så godt å få.
Dette var første vers, nå kommer andre vers, det lyder så.
Rødgrøt med fløte på…. (verset gjentas og du teller deg oppover i antall vers, til du eller folk rundt deg går lei).