Marmorkake – formkake med vakker marmorering av sjokolade
Publisert: 21. november. 2025
Helle Berger
Marmorkake smaker saftig godt, og passer ypperlig til kaffekos. Den tradisjonelle formkaken er en herlig forundringspakke. Mønsteret inn i kaken blir aldri likt fra gang til gang.
En deig – mange kaker
Grunndeigen kan også brukes til andre formkaker: eplekake med kanel og sukker, blande epler med litt tytterbær inn i deigen eller sitronkake med saft og skall av et par sitroner.
Når du lager marmorkake blandes lys vaniljekakedeig og mørk sjokoladekakedeig sammen i formen. Mønsteret lager du ved å føre en gaffel eller en teskje fram og tilbake gjennom formen. Mønsteret blir aldri det samme, og det er alltid en herlig spenning når en ny marmorkake deles opp.
Oppskrift
👩🍳 Borghild Grav Strekerud viser i videoen hvordan lage marmorkake. Hun deler også gode tips for å få best mulig resultat. Borghild er utdannet kokk og har vært leder av Rakkestad Bygdekvinnelag.
✍️ Oppskriften på marmorkake finner du ved å trykke på denne lenken.
Historien bak
På 1950 og 1960-tallet påvirket ukeblader og kokebøker trendene i kakebakingen. Ukebladene strømmet over landet med kakeoppskrifter. Folk fikk bedre råd til å kjøpe det som skulle til for å lage de nye kakene. Marmorkake var én av disse kakene.