Tips til deilig tradisjonsmat med høstens frukt og grønt

Høstmeny med sesongens frukt og grønt

Tips til deilig tradisjonsmat med høstens frukt og grønt

Publisert: 22. august. 2025

Helle Berger

Anne Drugli har satt sammen en deilig og spennende meny med tradisjonsmat, oppskrifter basert på høstens frukt, bær og grønnsaker.

🍎 Epledumpling og fersk suppe

🦌 Elghakk

🥞 Potetpannekake

🌱 Grynsodd

🍷 Aroniasaft/saft av svartsurbær

🥧 Eplekake i langpanne

Når vi setter sammen menyene våre, er sesongens råvarer vår ledesnor. Vi ønsker å motivere til å spise i sesong og helst mat fra lokalområdet.

Epledumpling og fersk suppe

Her har du en høstmiddag, to dager til ende. Oppskriften inneholder innbakte epler og fersk suppe med høstens grønnsaker fra Ringerike.

Bilde av epledumpling på et glassfat

 

Elghakk

Gryte med elg og kokte grønnsaker som løk, og poteter, tyttebær og flatbrød er festmat. Her finner du oppskriften.

Dette er en gryterett som også passer å koke i gryte over bålet.

 

Potetpannekake

Potetdyrking er stort på Ringerike. Her er oppskrift på en tradisjonsrett som ble brukt i området til både middag og kaffe.

Potetpannekake

 

Grynsodd

Høstens grønnsaker er samlet i en deilig, varmende suppe. Oppskriften fra Hobøl foreslår gulrot, kålrot, purre og potet, med mettende byggryn til. Her kan du tilsette lokale favorittgrønnsaker eller grønnsakene du har i kjøleskapet.

Grynsodd

 

Aroniasaft/saft av svartsurbær

Aroniabær/svartsurbær finnes ofte i mang en prydbusk i nabolaget. De dekorative bærene er spiselige og fulle av antioksidanter – og brukes i juice, vin, likør, saft, syltetøy eller som naturlig fargestoff.

Bygdekvinner i Frogn i Akershus har delt sin saftoppskrift med oss.

Aroniasaft svartsurbærsaft glass med svartsurbær aroniabær

 

Eplekake i langpanne

Her er en saftig eplekake fra Voss det er lett å bake. Praktisk er den også. Langpannekake rekker til mange, og den er enkel å fryser ned til senere bruk. Oppskriften finner du her.

Frukt- og bærdyrking har ei sentral rolle i jordbruket i Hordaland.

eplekakebiter på fjøl

Nyt maten😋

 

PS! Har du mye frukt og bær? Safting og sylting er utmerkede metoder for å kunne bruke det du høster nå, langt utover vinteren som kommer.

Konservering av frukt, bær og grønt

 

 

 

Tradisjonsmatretter med høstens frukt, bær og grønt