
Tips til deilig tradisjonsmat med høstens frukt og grønt
Publisert: 22. august. 2025
Helle Berger
Anne Drugli har satt sammen en deilig og spennende meny med tradisjonsmat, oppskrifter basert på høstens frukt, bær og grønnsaker.
🍎 Epledumpling og fersk suppe
🦌 Elghakk
🥞 Potetpannekake
🌱 Grynsodd
🍷 Aroniasaft/saft av svartsurbær
🥧 Eplekake i langpanne
Når vi setter sammen menyene våre, er sesongens råvarer vår ledesnor. Vi ønsker å motivere til å spise i sesong og helst mat fra lokalområdet.
Epledumpling og fersk suppe
Her har du en høstmiddag, to dager til ende. Oppskriften inneholder innbakte epler og fersk suppe med høstens grønnsaker fra Ringerike.
Elghakk
Gryte med elg og kokte grønnsaker som løk, og poteter, tyttebær og flatbrød er festmat. Her finner du oppskriften.
Dette er en gryterett som også passer å koke i gryte over bålet.
Potetpannekake
Potetdyrking er stort på Ringerike. Her er oppskrift på en tradisjonsrett som ble brukt i området til både middag og kaffe.
Grynsodd
Høstens grønnsaker er samlet i en deilig, varmende suppe. Oppskriften fra Hobøl foreslår gulrot, kålrot, purre og potet, med mettende byggryn til. Her kan du tilsette lokale favorittgrønnsaker eller grønnsakene du har i kjøleskapet.
Aroniasaft/saft av svartsurbær
Aroniabær/svartsurbær finnes ofte i mang en prydbusk i nabolaget. De dekorative bærene er spiselige og fulle av antioksidanter – og brukes i juice, vin, likør, saft, syltetøy eller som naturlig fargestoff.
Bygdekvinner i Frogn i Akershus har delt sin saftoppskrift med oss.
Eplekake i langpanne
Her er en saftig eplekake fra Voss det er lett å bake. Praktisk er den også. Langpannekake rekker til mange, og den er enkel å fryser ned til senere bruk. Oppskriften finner du her.
Frukt- og bærdyrking har ei sentral rolle i jordbruket i Hordaland.
Nyt maten😋
PS! Har du mye frukt og bær? Safting og sylting er utmerkede metoder for å kunne bruke det du høster nå, langt utover vinteren som kommer.
Tradisjonsmatretter med høstens frukt, bær og grønt
