
Leverpostei
Tradisjonsrikt pålegg med god smak.
Tilbehør
Middels
2.5timer
Nordland
Lagre som favoritt
Ingredienser
- 250 g lever av svin
- 70 g svinekjøtt
- 100 g spekk av svin
- 20 g løk
- 30 g margarin eller smør
- 30 g mel
- 2.5 dl melk
- 1.5 ts salt
- 0.5 ts pepper
- 0.2 ts allehånde
- 1 stk ansjos
- 2 stk egg
Fremgangsmåte
- Mal lever, kjøtt, spekk og løk to ganger på kvern.
- Lag hvit saus ved å smelte smør i en kjele, røre inn mel og spe med melk. Kok opp og avkjøl.
- Bland kjøttblandingen med kald hvit saus, finhakket ansjos og krydderne. Pisk eggene og vend disse forsiktig inn til sist.
- Fyll massen i en smurt form, sett den i vannbad (langpanne fylt med vann) i 1,5 – 2 timer ved cirka 175 grader. Om du ønsker kan du kle formen med strimler av flesk før du fyller den med leverposteien.
Rettens opphav
Denne oppskriften er hentet fra boka «Tradisjonsmat fra Nordland» som ble utgitt av Nordland Bygdekvinnelag i 2010. Oppskriften kommer fra Fauske.
Tidligere var det en selvfølge at alt på dyret skulle nyttiggjøres når man slaktet. Det å kaste noe som var holdt for å være mat, var både synd og skam. Innmaten ble vannet ut i 2 – 3 dager. Leveren måtte imidlertid ikke vannes ut like lenge. Det meste av innmaten ble vanligvis brukt til pølser, men man laget også retter som ble spist ferske i slaktetida.