Sjakkruter (silkekake)

Sjakkruter - også kalt silkekaker

Sjakkruter (silkekake)

Én av de sju kakesortene til jul i mange familier. Smaker godt til kaffen og ser lekker ut på kakefatet.

julekaker

silkekaker

sjakkruter

småkaker

Lett

30minutter

Møre og Romsdal

Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 200 g smør
  • 150 g sukker
  • 200 g hvetemel
  • 100 g potetmel
  • 1 ts bakepulver
  • 1 ts vaniljesukker
  • 1 ss kakao

Fremgangsmåte

Slik lager du sjakkruter:

  1. Rør smør og sukker hvitt, sikt inn hvetemel, potetmel og bakepulvere til en fin deig.
  2. Del deigen i to deler. Del 1 kna inn vaniljesukker og del 2 kna inn kakao. Del hver deig inn i 2 deler slik at du får 2 lyse deigemner og 2 brune deigemner. Trill ut 4 pølser på ca 2 cm i diameter.
  3. Legg pølsene sammen som et sjakkbrett. trykk sammen og rull rundt plast.
  4. Sett i kjøleskapet en stund.
  5. Del opp i 5 mm skiver og legges på stekebrettet.
  6. Stekes i 180 grader til gyllen farge.

Rettens opphav

Monika Frisvold Vågan i Eidsbygda Bygdekvinnelag har delt oppskriften på sjakkruter/silkekaker. Hun forteller:

«Denne har jeg funnet i min mors handskrevet oppskriftsbok. Sjakkruter er gode jule- og mammaminner. Det blir aldri jul uten denne småkaken.»