Sjakkruter (silkekake)
Én av de sju kakesortene til jul i mange familier. Smaker godt til kaffen og ser lekker ut på kakefatet.
Lett
30minutter
Møre og Romsdal
Lagre som favoritt
Ingredienser
- 200 g smør
- 150 g sukker
- 200 g hvetemel
- 100 g potetmel
- 1 ts bakepulver
- 1 ts vaniljesukker
- 1 ss kakao
Fremgangsmåte
Slik lager du sjakkruter:
- Rør smør og sukker hvitt, sikt inn hvetemel, potetmel og bakepulvere til en fin deig.
- Del deigen i to deler. Del 1 kna inn vaniljesukker og del 2 kna inn kakao. Del hver deig inn i 2 deler slik at du får 2 lyse deigemner og 2 brune deigemner. Trill ut 4 pølser på ca 2 cm i diameter.
- Legg pølsene sammen som et sjakkbrett. trykk sammen og rull rundt plast.
- Sett i kjøleskapet en stund.
- Del opp i 5 mm skiver og legges på stekebrettet.
- Stekes i 180 grader til gyllen farge.
Rettens opphav
Monika Frisvold Vågan i Eidsbygda Bygdekvinnelag har delt oppskriften på sjakkruter/silkekaker. Hun forteller:
«Denne har jeg funnet i min mors handskrevet oppskriftsbok. Sjakkruter er gode jule- og mammaminner. Det blir aldri jul uten denne småkaken.»