Hvit saus
Hvit saus kan brukes til fiskeretter som kokt fisk, plukkfisk og fiskegrateng. Sausen kan brukes i lasagne, smørgrøt/fløyelsgrøt og pastaretter. Det siste med revet ost.
Lett
20minutter
Østfold
Lagre som favoritt
Ingredienser
- 50 g smør/margarin
- 5 ss hvetemel
- 4 dl melk
Fremgangsmåte
I denne videoen viser Borghild Grav Strekerud hvordan du lager hvit saus:
Smelt smøret og tilsett hvetemelet.
Spe med melk, litt og litt. Rør godt mellom hver gang du sper, spesielt de to første gangene. Da får du ut melklumpene.
Om du ønsker å ha litt mer smak i sausen, ha i litt kremfløte sammen med melk, når du sper.
La sausen koke noen minutter for å få ut melsmaken.
La sausen avkjøles noe.
Tips
Bruk tykkbunnet kjele når du lager melkemat.
Pass på sausen, så den ikke legger seg til i bunnen av kjelen.
Bruk tresleiv eller plastikksleiv, men ikke stål i stål. Det gir gråpreg på sausen.
Rettens opphav
Hvit saus passer godt til fisk, gratenger, pasta (med litt ost) og stekt flesk.
Vil du lage saus med sesongens urter, kan du bruke hvit saus som base og tilsette rømme eller Creme fraiche, og urter som gressløk, vårløk og persille.