Slik baker du deilig bakerovnsbrød i vedfyrt ovn

Slik baker du deilig bakerovnsbrød i vedfyrt ovn

Publisert: 16. oktober. 2025

Helle Berger

Medlemmene i Stokke Bygdekvinnelag har et eget bryggerhus på Stokke Bygdetun med vedfyrt bakerovn. Her  steker de mye av sine populære brød i og selger på bygdetunet.

I denne videoen forteller bygdekvinne Celine Marie Slettebø hvordan du setter en god brøddeig og hvordan du steker brød i vedfyrt ovn. Vi valgte å bruke mel fra Kvelde mølle. Melet er laget på en tradisjonell, steinmalt mølle. Denne metoden med å steinmale melet, gjør at melet tar til seg mer av fuktigheten vi tilsetter.

Her er oppskriften på Bryggerhusets bakerovnsbrød

Med denne oppskriften får du 16 brød

6 kg siktet hvetemel

1,5 kg grøpp, grovt sammalt hvete

1 kg sammalt fin hvete

1,5 kg sammalt rug

1,1 kg havregryn

0,5 kg byggryn, hele

1 dl salt

1 pose gjær, tørr

6 l vann

1 dl olje

 

Kjør sammen deigen

Tilsett hvetemel, sammalt fin hvete, sammalt rug og havregryn i eltebollen. Mengden av sammalt og grovt mel kan varieres etter smak. Tilsett tørrgjær, før du setter i gang elting for å blande sammen melblandingen.

Vi anbefaler å vente med å tilsette saltet til slutt fordi salt hemmer gjærens utvikling.

Deretter tilsetter du byggryn og grøpp – grovt sammalt hvete. Disse er blitt lagt i bløt med kokende vann åtte timer før, og har fått god tid til å svelle. Husk å beregne bløtevannet i den totale væskemengden.

Sett i gang sakte elting og ha i vannet. Hold igjen litt av vannet.

Elt godt og lenge til passe konsistens som slipper bollekanten.

Ha i olje, men hold gjerne igjen litt til å ha over deigen.

Heving

Dekk deigen med plast, laken og teppe, og sett den til heving.

Gjærmengde, temperatur og tid avgjør når deigen har est godt nok. I Stokke Bygdekvinnelag lar vi deigen gjerne stå over natta.

Utbaking

Deigen eltes sammen, deles i emner og formes til runde brød på 900 gram.

Sett til heving, dekket med klede. Pensle brødemnene med kaffe med utrørt sukker. Brødene snittes før det skal settes inn i ovnen.

Steking i vedfyrt ovn

Sett brødene inn i ovnen, gjerne på 320 grader. Mål temperatur med IR termometer.

Stek brødene til det er hul lyd ved banking. Steketiden er rundt 35 til 45 minutter.

Brødene avkjøles på rist.

 

Håper det smaker godt!

Hilsen fra oss i Stokke Bygdekvinnelag

 

PS! Her er en artikkel om tips til hvordan steke med supert resultat i vedfyrt ovn.

Artikler og oppskrifter baking i vedfyrt ovn

Oppskrifter brød som kan stekes i vedfyrt ovn