
Pannekaker
En klassiker som har vært på norske middagsbord i generasjoner.
Middagsretter
Lett
40minutter
Østfold
Lagre som favoritt
Ingredienser
- 3 dl siktet hvetemel
- 0.5 ts salt
- 5 dl melk
- 4 stk egg
Fremgangsmåte
- Bland mel og salt. Tilsett cirka halvparten av melken. Rør godt til en tykk og klumpfri røre. Tilsett resten av melken. Visp inn eggene.
- La røren svelle i cirka 15 minutter.
- Varm en stekepanne til god varme og stek tynne pannekaker i smør. Når pannekaken er stivnet på oversiden kan den snus.
Server med blåbærsyltetøy eller friske blåbær med litt sukker.
1 porsjon gir cirka 15 pannekaker.
Tips
Ønsker du grovere pannekaker kan du erstatte halvparten av melet med 1,5 dl sammalt hvete.
Rettens opphav
Pannekaker i ulike varianter finner vi over hele verden, og vi finner også mange ulike varianter i Norge – som sveler og lapper. Oppskriftene har variert ut fra hvilke råvarer man hadde tilgang til. Lenge før komfyren kom til Norge var hellebakst (det vi i dag kaller takkebakst) det mest vanlige, og på denne kunne man steke lefser, flatbrød, sveler og pannekaker/lapper med mer.
Denne oppskriften ble sendt inn av Onsøy Bygdekvinnelag til Norges Bygdekvinnelags oppskriftstafett i 2012.