Pannekaker

pannekake i stekepanne

Pannekaker

En klassiker som har vært på norske middagsbord i generasjoner.

Middagsretter

Lett

40minutter

Østfold

Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 3 dl siktet hvetemel
  • 0.5 ts salt
  • 5 dl melk
  • 4 stk egg

Fremgangsmåte

  1. Bland mel og salt. Tilsett cirka halvparten av melken. Rør godt til en tykk og klumpfri røre. Tilsett resten av melken. Visp inn eggene.
  2. La røren svelle i cirka 15 minutter.
  3. Varm en stekepanne til god varme og stek tynne pannekaker i smør. Når pannekaken er stivnet på oversiden kan den snus.

Server med blåbærsyltetøy eller friske blåbær med litt sukker.

1 porsjon gir cirka 15 pannekaker.

Tips

Ønsker du grovere pannekaker kan du erstatte halvparten av melet med 1,5 dl sammalt hvete.

 

Rettens opphav

Pannekaker i ulike varianter finner vi over hele verden, og vi finner også mange ulike varianter i Norge – som sveler og lapper. Oppskriftene har variert ut fra hvilke råvarer man hadde tilgang til. Lenge før komfyren kom til Norge var hellebakst (det vi i dag kaller takkebakst) det mest vanlige, og på denne kunne man steke lefser, flatbrød, sveler og pannekaker/lapper med mer.
Denne oppskriften ble sendt inn av Onsøy Bygdekvinnelag til Norges Bygdekvinnelags oppskriftstafett i 2012.