
Porselen lånt av Porsgrunds Porselænsfabrik
Kokt laks med sandefjordsmør
En klassiker på middagsbordet!
Middagsretter
Middels
40minutter
Vestfold
Lagre som favoritt
Ingredienser
- 800 g laks i skiver
- 6 ss salt (til kokevannet)
- 2 ts hel pepper (til kokevannet)
- 2 dl kremfløte
- 200 g kaldt smør i terninger
- 1 ss hakket kruspersille
- 1 ss sitronsaft
- 0.5 ts salt
- 0.25 ts malt hvit pepper
Fremgangsmåte
- Kok opp vann i en vid kjele. Tilsett salt og pepperkorn. Legg i fisken og la den trekke i cirka 10 minutter – den skal ikke koke. Når beinet lett slipper fisken er den ferdig.
- Kok opp kremfløte og la den koke inn til cirka halv mengde. Ta gryten av varmen og pisk inn smørterninger, litt om gangen. Tilsett hakket persille og smak til med sitronsaft, salt og pepper.
Agurksalat (åpner i ny fane) er veldig godt som tilbehør til.
Tips
Det er best å lage sandefjordsmøret rett før servering. Det kan varmes opp igjen, men må ikke koke – da kan den skille seg. Om du ser at den skiller seg kan du ha i litt kaldt vann og piske kraftig.
Rettens opphav
I følge historien skal sandefjordsmør ha sin opprinnelse ved et hotell i Sandefjord på 1900-tallet. Det er en nydelig saus til alle typer fisk – og en fullgod norsk erstatning for bearnaise og hollandaise!