
Kalvestek med fløtesaus
Kalvestek er nydelig mat, perfekt til søndagsmiddag eller til selskaper.
Middagsretter
Middels
3timer
Østfold
Lagre som favoritt
Ingredienser
- 1.75 kg kalvestek av lår eller mørbrad
- 0.5 ss salt
- 0.5 ss paprika
Fremgangsmåte
- Forvarm ovnen til 175 grader.
- Gni steken inn med salt og paprika og legg den på en rist over en langpanne.
- Hell 0,5 liter buljong i langpannen og stek i ovnen i 1,5 – 2 timer. Pass på at pannen ikke tørker ut, fyll i så tilfelle på med mer buljong.
- Bruk steketermometer – ved 65 grader er steken svakt rosa, ved 77 grader er den gjennomstekt.
- Ta steken ut ved ønsker temperatur, og pakk den inn i aluminiumfolie og la den hvile i 15 minutter. Bruk sjyen fra langpannen til sausen.
Skjær steken i tynne skiver og server med poteter og ønskede grønnsaker.
Saus:
- 2 ss smør
- 4 ss hvetemel
- 6 dl sjy fra steken
- 2 dl kremfløte
- Salt og hvit pepper
Smelt smør og rør inn melet. Tilsett sjyen og fløten og la det koke i 10 minutter. Rør av og til. Smak til med salt og pepper.
Rettens opphav
Kalvestek er fin mat, og har tradisjonelt blitt servert i selskaper som til barnedåp, konfirmasjon, bryllup eller begravelse.
Denne oppskriften ble sendt inn av Onsøy Bygdekvinnelag til Norges Bygdekvinnelags oppskriftstafett i 2012.