
Kålruletter
Tradisjonsrik middagsrett som er enkel å lage.
Middagsretter
Middels
40minutter
Østfold
Lagre som favoritt
Ingredienser
- 16 stk blader av hodekål
- 400 g kjøttdeig eller medisterdeig
- 2 ts salt
- 0.5 ts pepper
- 1 ss potetmel
- 3 dl melk
- 1 stk egg
- 0.25 ts muskat
Fremgangsmåte
- Kok opp vann og legg kålhodet i vannet i noen minutter, til bladene blir myke. Løsne bladene fra stilkfestet forsiktig slik at de ikke går i stykker. Skjær bort det tykkeste på stilken, og avkjøl bladene.
- Rør kjøttdeigen med salt. Tilsett pepper og potetmel. Spe med melk og sammenvispet egg. Rør inn muskat til slutt.
- Legg en skje farse på hvert kålblad. Pakk bladet sammen rundt farsen og bind med hyssing.
- Kok kålrulettene i kraft eller lettsaltet vann i cirka 20 minutter.
- Ta vare på kokekraften og bruk i sausen.
Hvit saus:
- 1 ss smør eller margarin
- 2 ss hvetemel
- 2 dl kokekraft
- 2 dl melk
- 1⁄2 ts salt (smak til)
- 1⁄4 ts muskat
- Smelt smør i en kjele og rør inn melet. Spe med kraft og melk og kok opp under omrøring.
- La sausen småkoke i cirka 10 minutter. Smak til med salt og muskat.
Server kålrulettene med poteter, hvit saus og eventuelt gulrøtter.
Rettens opphav
Man antar at kålruletter har opprinnelse i Tyrkia, hvor det var vanlig å pakke kjøtt i vinblader og steke. Dette skal ha imponert den svenske Kong Karl den tolvte på 1700-tallet, som tok med seg oppskriften hjem til Sverige. Derfra har den kommet videre til Norge, og blitt tilpasset til å passe med råvarene vi har tilgang til her.
Denne oppskriften ble sendt inn av Onsøy Bygdekvinnelag til Norges Bygdekvinnelags oppskriftstafett i 2012.