Ertesuppe

ertesuppe i terrine

Porselen lånt av Porsgrunds Porselænsfabrik

Ertesuppe

Hjemmelaget ertesuppe er rimelig og deilig mat!

Middagsretter

Lett

3timer

Østfold

Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 500 g gule erter (tørkede)
  • 1 stk lettsaltet svineknoke, gjerne røkt
  • 2 l vann
  • 100 g sellerirot
  • 2 stk gulrøtter
  • 1 stk gul løk
  • 100 g kålrot
  • 2 stk poteter
  • 1 dl kokte byggryn
  • 1 ts salt, pepper, timian

Fremgangsmåte

Dagen før: legg ertene i bløt natta over.

  1. Hell av vannet, og skyll ertene i kaldt vann.
  2. Legg erter og svineknoke i en stor kjele. Hell på vann til det såvidt dekker knoken. Kok opp uten lokk. Ta bort eventuelt skum med en hulløse. La ertene og kjøttet koke på svak varme til begge deler er kokt, cirka 1,5 time.
  3. Skjær opp grønnsakene i terninger. Tilsett grønnsaker og kokte byggryn til suppa og la det koke med til grønnsakene er møre.
  4. Ta ut svineknoken og riv/skjær dette opp i passende biter, som tilsettes suppa.
  5. Smak til med salt, pepper og timian.

Serveres med flatbrød eller grove rundstykker med godt smør på. Hjemmebrygga øl passer godt til.

Rettens opphav

Ertesuppe kokt på svineknoke er en tradisjonell middagsrett på Østlandet. Fra Østfold sies det at mange serverer kjøttet og suppa hver for seg, med løksaus eller sursøt saus til kjøtt og kokte poteter.
Denne oppskriften ble sendt inn av Degernes Bygdekvinnelag til Norges Bygdekvinnelags oppskriftstafett i 2012.