
Berlinerkranser
Én av de tradisjonelle "sju slagene" til jul.
Kaker
Middels
2timer
Østfold
Lagre som favoritt
Ingredienser
- 2 stk hardkokte eggeplommer
- 2 stk rå eggeplommer
- 125 g sukker
- 250 g smør (romtemperert)
- 300 g hvetemel
- 1 stk eggehvite (til pensling)
- 2 ss perlesukker
Fremgangsmåte
- Gni de kokte eggeplommene godt ut med en gaffel eller baksiden av en skje. Rør disse sammen med de rå eggeplommene, tilsett sukkeret og pisk eggedosis.
- Rør inn romtemperert smør vekselvis med melet. Melmengden må reguleres ut fra størrelsen på eggeplommene.
- Elt deien jevn, men ikke arbeid med den for mye. Dekk med plast og la den stå kaldt i minst en time.
- Forvarm ovnen til 175 grader.
- Trill deigen til pølser, tynne som en lillefinger. Del pølsene i ca. 12 centimeter lange biter og form disse til små kranser. Sett kransene på en bakepapirkledd stekeplate, pensle med sammenvispet eggehvite og strø med perlesukker.
- Stek kakene på midterste rille i cirka 10 minutter, til de er lysegule og gjennomstekte.
- Avkjøl litt på brettet før de løftes forsiktig over på en rist for videre avkjøling.
1 porsjon gir cirka 80 kaker.
Rettens opphav
Fra Østfold sies det at lekker kakebakst var viktig for å imponere omgangskretsen, og for husfrua gjaldt det gjerne å ha flere sorter enn andre i kretsen.
Til jul skulle det tradisjonelt være minst sju slag småkaker. Fattigmannsbakkels, smultringer, sirupssnipper, goro, berlinerkranser, fløtekranser, sandkaker, krumkaker og rosettbakkels var vanlige i Østfold.
Denne oppskriften ble sendt inn av Onsøy Bygdekvinnelag til Norges Bygdekvinnelags oppskriftstafett i 2012.