
Spekesild
Sunn, god og tradisjonsrik middagsmat.
Middagsretter
Lett
30minutter
Oslo og Akershus
Lagre som favoritt
Ingredienser
- 8 stk spekesildfileter eller kryddersild
- 1 stk løk
- 2 stk gulrøtter
- 1 stk blomkål
- 0.5 stk glass syltede rødbeter
Fremgangsmåte
- Det kan være nødvendig å «vanne ut» filetene. Legg de i en blanding av vann og melk over natten (det gjør silda mildere).
- Skjær silden i biter på skrå, og legg disse på et fat.
- Skjær løk i tynne skiver og legg dette over og under silden.
Serveres med revet gulrot, kokt blomkål og syltede rødbeter.
Rettens opphav
Spekesild har hatt stor betydning i det norske kostholdet, og mange steder kunne det være vanlig med flere sildemåltider om dagen.
Tidligere ble spekesilda spist svært salt. Det var ikke vanlig å vanne ut spekesilda, og man måtte dermed regne mye drikke til et sildemåltid – syrebleng, skyrbleng, møsbrømblen og øl var vanlig tørstedrikke.
Denne oppskrifta ble innsendt av Torhild Solem til Norges Bygdekvinnelags oppskriftstafett i 2012.