Sitronfromasj

sitronfromasj i skål

Sitronfromasj

Gammel oppskrift fra Tømt gård i Kråkstad.

Desserter

Middels

3timer

Oslo og Akershus

Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 4 stk egg (store)
  • 4 dl fløte
  • 100 g sukker
  • 7 stk plater gelatin
  • 2 stk sitroner

Fremgangsmåte

  1. Legg gelatinen i kaldt vann i 5-10 minutter.
  2. Visp fløten til krem sammen med 100 gram sukker. Bland inn revet skall og saft fra sitronen.
  3. Løs gelatinen opp i noen spiseskjeer kokende vann. Rør den oppløste gelatinen forsiktig inn i kremen.
  4. Del eggene. Pisk eggehvitene stive og vend denne inn i kremblandingen.
  5. Hell fromasjen i en egnet glassbolle eller porsjonsskåler og sett den kaldt i 3-4 timer før servering.

Serveringstips

Eggeplommene og 100 gram sukker kan piskes til eggedosis og helles over fromasjen rett før servering.

Rettens opphav

Fromasjer ble brukt som dessert ved finere anledninger. Flere av de store gårdene hadde egne «orangerier», hvor de dyrket appelsiner og sitroner, noe Christopher Hammer beskrev i sin bok «Norsk kogebog» fra 1793.
Denne oppskriften kommer fra Tømt gård i Kråkstad, og ble sendt inn av Tone Glemmestad til Norges Bygdekvinnelags oppskriftststafett i 2012.