
Porselen lånt av Porsgrunds Porselænsfabrik
Kjøttsuppe med byggryn
En god og næringsrik suppe.
Middagsretter
Middels
1.5timer
Oslo og Akershus
Lagre som favoritt
Ingredienser
- 1 l vann
- 500 g suppekjøtt
- 1 dl byggryn
- 2 dl vann (til bløtlegging av gryn)
- 3 stk gulrøtter
- 3 stk skiver kålrot
- 1 stk purre
- 0.5 stk sellerirot eller persillerot
- 2 ts salt (etter smak)
- 1 ts pepper (etter smak)
Fremgangsmåte
Kvelden før: legg 1 dl byggryn i 2 dl vann natta over. Du kan eventuelt bruke byggryn fra boil-in-bag eller lignende. I så tilfelle trenger du ikke legge grynene i bløt.
- Ha grynene i en kjele med 1 liter vann og kok i en halvtime.
- Del kjøttet og grønnsakene i terninger.
- Ha kjøttet i suppa og la det koke i en time. La grønnsakene koke med de siste 15 minuttene.
Rettens opphav
Suppe i ulike varianter – alt etter som hvilke råvarer man hadde tilgang til – har blitt laget til «alle tider» i Norge. Fra Akershus blir suppe med salt kjøtt, pølse, erter eller byggryn og grønnsaker nevnt som vanlig mat å servere under høyonn og potetopptaking på høsten. Ofte brukte man flere typer salt kjøtt i slike supper, som lettsaltet svineknoke, fårikålkjøtt eller høyrygg av okse. Det gir også god smak å bruke ulike kjøttsorter sammen på denne måten. Byggryn ble brukt for å gjøre suppa fyldigere og mer mettende.