Julens beste fruktkake

fruktkake i skiver på fjøl

Julens beste fruktkake

Lag i god tid før jul, så er denne kaken på sitt beste i høytiden.

Kaker

Middels

1.5timer

Oslo og Akershus

Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 3 stk egg
  • 125 g sukker
  • 1 ts vaniljesukker
  • 2 ss rum (eller 5 dråper rumessens)
  • 125 g hvetemel
  • 1.5 ts kanel
  • 1 ts bakepulver
  • 250 g rosiner
  • 100 g sukat
  • 100 g apsikat (eller annen tørket frukt)
  • 200 g hasselnøttkjerner

Fremgangsmåte

  1. Sett ovnen på 175 grader.
  2. Visp egg, sukker og vaniljesukker til eggedosis.
  3. Sikt inn mel, bakepulver og kanel. Rør inn rum.
  4. Tilsett frukten. Sørg for at den blir godt fordelt i røren. Bland i hele nøttekjerner til slutt.
  5. Fyll røren i en stor formkakeform kledd med bakepapir.
  6. Stek kaken midt i ovnen i cirka 75 minutter. Avkjøl på rist.

Oppbevaring

Pakk kaken inn i matpapir og putt den deretter i en plastpose. Oppbevar på kjølig sted. Denne kaken trenger å modnes i minst to uker for å bli virkelig god. I kjøleskap kan den lagres i flere måneder.

Rettens opphav

Vørterkake og julekake kan på mange måter ses på som de «opprinnelige» norske julekakene. Rosiner har vi hatt tilgang til siden 1600-tallet. Tørre småkaker ble ikke vanlige før omkring 1900.
Denne oppskriften ble sendt inn av Eva Øvren fra Østre Udnes Bygdekvinnelag til Norges Bygdekvinnelags oppskriftstafett i 2012.