
Gravet laks
Å lage tradisjonsrik gravlaks er enklere enn du tror!
Middagsretter
Lett
2døgn
Oslo og Akershus
Lagre som favoritt
Ingredienser
- 1 kg laksefilet
- 1 dl sukker
- 0.75 dl salt
- 1 ts pepper
- 1 stk bunt fersk dill
Fremgangsmåte
- Bruk en liten tang eller pinsett til å nappe ut beina fra fileten. Tørk godt av fileten.
- Bland sukker, salt og pepper og strø dette over filetens kjøttside. Del deretter fileten i to.
- Legg grovhakket dill i bunnen av en form. Legg den ene fileten med skinnsiden ned mot dillen, og strø deretter resten av dillen over fisken. Legg den andre filetdelen over med kjøttsiden ned.
- Dekk lett til, og legg gjerne litt press på – cirka 1 kilo.
- La fisken stå kjølig i minst 2 døgn. Snu fileten noen ganger i løpet av denne tiden.
Serveringstips
Server gravlaksen i tynne skråskjærte skiver, med sennepssaus eller annen egnet saus. Fisken kan brukes som pålegg, til forrett, på koldtbord eller som hovedrett med poteter og flatbrød til.
Rettens opphav
I Norge har raking av fisk lengre tradisjoner enn graving, men graving er egentlig første stadium av raking. Prinsippet kan også sammenlignes med tilberedning av for eksempel spekesild som har vært et svært vanlig innslag i kostholdet over hele landet.
Denne oppskriften ble sendt inn av Lørenskog Bygdekvinnelag til Norges Bygdekvinnelags oppskriftstafett i 2012.