Blodpannekaker

Monica Friedrich Johannessen

Blodpannekaker

Blodpannekaker er god og næringsrik tradisjonsmat.

Middagsretter

Middels

40minutter

Oslo og Akershus

Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 5 dl blod
  • 3 dl melk
  • 100 g hvetemel
  • 100 g rugmel
  • 1 ts salt
  • 1.5 ts pepper
  • 1.5 ts nellik (malt)
  • 1.5 ts ingefær
  • 100 g spekk (finhakket)

Fremgangsmåte

  1. Ha litt blod i en bolle og visp i de tørre ingrediensene.
  2. Tilsett resten av blodet og melken gradvis. Visp til en jevn røre.
  3. Tilsett det finhakkede spekket, eller bruk tilsvarende mengder olje eller smeltet fett.
  4. La røren svelle i minst 20 minutter før steking.
  5. Stek tynne pannekaker i en middels varm stekepanne.

Rettens opphav

Denne oppskriften ble sendt inn av Eva Øvren i Østre Udnes Bygdekvinnelag til Norges Bygdekvinnelags oppskriftstafett i 2012. Oppskriften er lett modifisert etter 7.opplag av «Slaktebok» av Alma Nilssen og Alette Golden.
I boken heter det at «Blodet av alle vore slaktedyr kan benyttes. Svineblod er best. Som før nevnt (…) er blod ensidig rikt på eggehvite. Fett og melstoff tilsettes derfor under tilberedningen, og blodmat blir derved både kraftig, nærende og altsidig sammensatt.»
På grunn av at blodet var lite holdbart i frisk tilstand var det vanlig å servere blod like etter slaktingen. Hvis en lagde blodbrød eller klubb kunne en lagre blodet mye lenger. Dette var før fryserens tid.