
Roar Ree Kirkevold
Basisoppskrift på brød i vedfyrt bakerovn
Mulighetene med en bakerovn er som i livet selv, uendelige.
Brødmat/Bakverk
Middels
2døgn
Aust-Agder
Lagre som favoritt
Ingredienser
- 5 kg hvetemel
- 2 kg sammalt hvetemel grovt
- 500 g solsikkefrø av solsikke, sesam, gresskar eller annet som du liker. Kan blandes..
- 2 ts salt
- 3 ss solsikkeolje (2-3 ss)
- 1 stk gjær - 3 pakker hvis du setter deigen varm samme dag som bakingen
- 5 l væske, f.eks. 3 l kulturmelk og 2 l vann
Fremgangsmåte
Kvelden før selve bakingen:
bland alle de tørre ingrediensene i et passende kar.
Legg gjæren i en liten skål og dryss over vanlig salt. Det smelter ganske raskt.
Bland inn væsken og gjæren (som nå er flytende) og kna (elt) til litt etter at du tenker at du ikke orker mer.
La alt stå kjellerkaldt (4-10 varmegrader) til dagen etter.
Dagen etter:
Du ser at deigen lever (gjærer).
Den lukter friskt.
Snu den på en mel-drysset kjøkkenbenk og del den i to lange «pølser».
Det er praktisk å bruke en enkel «isskrape» i plast.
Del hver halvdel i det antall brød du ønsker, og form delene til ganske høye, runde brød.
Rett før de skal inn i bakerovnen, smører du dem med kefir for glans og finere skorpe.
Stek til de er gjennomstekte (hul lyd med litt klang når du dunker under brødene).
Sett dem til kjøling på rist eller et luftig sted.

Rettens opphav
Liv Bruskeland Holm i Holt og Aust-Agder Bygdekvinnelag har lang erfaring med steking i vedfyrt bakerovn. Hun deler her sin basisoppskrift på bakerovnsbrød.
Aust-Agder Bygdekvinnelag ga i 1999 ut boka «Gårdsmat fra bakerovn – oppskrifter og fremgangsmåter» i samarbeid med Else Rønnevig.
Mulighetene med en bakerovn er som i livet selv, uendelige.
Du kan bli dreven, men aldri utlært.
Tar du ovnen din i bruk, har du begynt et nytt kapittel i livet.