Tomatsild

Tomatsild på glass

Anders Henriksen

Tomatsild

En søtlig, krydret matrett med smak av tomat som passer godt til julebordet.

fisk

julebord

julefrokost

sild

tomat

Middagsretter

Lett

75minutter

Oslo og Akershus

Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 5 stk kryddersildfileter
  • 1 stk løk
  • 1 dl tomatpuré
  • 1 dl 5 % eddik
  • 2 ss matolje
  • 3 ss sukker
  • 2 ss vann
  • 1 stk knivsodd pepper
  • 3 stk laurbærblad

Fremgangsmåte

Legg silden i litt vann en times tid hvis den er veldig salt. Skjær den i stykker på tvers, bredde som en finger.

Skjær løken i skiver og brekk skivene opp i ringer. Bland det flytende med sukker og pepper til en tykk saus.

Legg sild, løk og laurbærblader lagvis i pent glass med tett lokk, eller i en krukke dersom silden skal brukes straks. Hell sausen over og rist litt på glasset slik at sausen fyller rommene mellom bitene.

Smaken blir best dersom retten får trekke minst en dag. Holder seg i flere uker i kjøleskap.

Rettens opphav

Tomatsild er et pålegg av sild i en tomatbasert saus. Pålegget kan lages både spekesild og kryddersild.

Det finnes mange måter for presevering som røyking, salting, graving og tørking. den enkleste er sylting. Når du sylter, bruker du eddik. Bakterier trives ikke i lag med eddik, og jo mer eddik, desto lenger holdbarhet. Her det selvsagt en hårfin grense – siden eddik i større mengder ikke smaker godt.

 

Kilde:

Mat og drikke, Tom Victor Gausdal og Ole Martin Alfsen

Wikipedia

Eva Øvren lager tomatsild
Eva Øvren lager tomatsild.