Mjølkekaku

Foto: Marit Angeltvedt, Uvdal Bygdekvinnelag

Mjølkekaku

Mjølkekaku blir brukt som både hverdags- og festmat.

Kaker

Lett

2.5timer

Buskerud

Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 25 g margarin
  • 1 l h-melk
  • 2.5 dl kulturmelk
  • 2 stk egg
  • 5 dl byggmel
  • 1 dl hvetemel
  • 0.5 ts natron

Fremgangsmåte

 

  1. Smelt smør. 
  2. Rør ut natron i litt av kulturmelken
  3. Bland i resten og rør sammen. La stå ca 2 timer å svelle.
  4. Bruk takke eller panne til steiking. Bruk sleiv til å dra ut røra til en rund ring på ca. 15 cm i diameter. Stekes gyldne.  1 porsjon gir ca. 30-35 kaker.

Rettens opphav

Den opprinnelige oppskrifta bestod av skummamelk, byggmel og litt salt. Den ble mye brukt på setrene som «dugursmat» da det var liten tilgang på brød.
Mjølkekaku (melkekaker) er også brukt som festmat i bryllup, barnedåp og gravferd. Da med rømme til.

I dag blir det brukt til kaffemat med rømme og syltetøy. I noen deler av landet brukes det bare hvetemel.

Oppskrifta er fra Uvdal Bygdekvinnelag. Den sendt inn av Gunhild Vikan som har fått den av Tora Undebakke.