Gomme

Gomme

Gomme fra Sømna.

Tilbehør

Middels

3timer

Nordland

Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 5 l helmelk
  • 1 l surmelk
  • 2 ss sukker

Fremgangsmåte

  1. Hell helmelka i en kasserolle, la det nesten koke opp, ha i surmelka. Blandingen skiller seg i ostemasse og myse. Ta opp ostemassen, og sett til siden.
  2. Fortsett og koke inn mysen sammen med sukkeret. Etter et par timer vil mysen være kokt inn, og blitt brun. Kvern ostemassen på kvern eller i foodprosessor, og bland denne godt i mysen. Småkokes til passe konsistens. Smak til med litt mere sukker hvis det trengs.

Rettens opphav

Denne oppskrifta er sendt inn av Gunn Heidi Dahle i Sømna Bygdekvinnelag. Hun skriver:
«Denne oppskriften er fra Sømna og ble brukt til høytider og begravelser. Serveres som pålegg sammen med krinalefse. Kan fint fryses.»