
Hjortelegg
Med stekte poteter og solbærkål.
Middagsretter
Middels
4timer
Østfold
Lagre som favoritt
Ingredienser
- 4 stk hjortelegger/skank
- 1 ss hele einerbær
- 1 ss hel pepper
- 1 ss havsalt
- 0 ukjent viltkraft
- 1 stk gulrot
- 1 stk gul løk
- 1 ss hakket persillerot
Fremgangsmåte
- Rens og skrap benet over kjøttet helt rent .
- Støt krydderet i en morter (dufter herlig ) og gni det på kjøttet. Bind en bomullstråd rundt kjøttstykket. Brun det på alle sider i stekepanne, bruk ekte meierismør.
- Legg skankene i en form, dyp nok til at kjøttet dekkes med en kraft kokt på viltkjøtt, bein, marg. Ha i gulrot, løk og hakket persillerot. Kraften skal brukes til saus.
- Hjorteleggene trekkes i 3 – 4 timer på 150 grader. La de hvile i ca 15 min før du fjerner tråden og legger dem opp på tallerkenene.
Stekte poteter
- 6 mellomstore poteter
- Litt rapsolje og maldonsalt
Potetene skrelles og deles i 1 cm tykke skiver. Legg de i langpanne. Hell over rapsolje og bland det godt sammen. Strø på Maldonsalt. Stekes til de får gyllen farge på sterk varme, ca. 200 grader.
Saus
- 3 ss smør
- 1 ss hvetemel
- Kraft
- 1 dl fløte
- 1 ss ripssaft/géle
- Noen skiver brunost
Brun smør og mel i en kasserolle. Spe med kraft til en passe konsistens. La det koke til det tykner. Ha i 1 dl fløte , 1 ss ripssaft/gele og noen skiver brunost. Krydre med salt og pepper etter smak
Server hjorten med stekte poteter, solbærkål (trykk for oppskrift), saus og gjerne stekte kantareller. Husk aluminiumfolie rundt skankens ben ved servering, og biffbestikk.
Rettens opphav
Denne oppskriften er utarbeidet og sendt inn av Gunn Elisabeth Bøhn i Tenor Bygdekvinnelag. Hun skriver:
«Oppskriftene er i bruk til festlige anledninger på Garseg Gård i Slitu/Mysen. Hjort og Gås kjøpes hos jeger og Hjortefarmeier Øyvind Ness.»