
Eggost
Gjestebudskost i Soknedal.
Desserter
Lett
45minutter
Sør-Trøndelag
Lagre som favoritt
Ingredienser
- 5 l melk
- 1 l kulturmelk
- 5 stk egg
Fremgangsmåte
- 5 liter melk kokes forsiktig opp (melka bør være «rett fra tanken», altså ikke være homogenisert og pasteurisert). Når melka når kokepunktet røres 5 dl kulturmelk inn. Kok opp på ny.
- Ved neste oppkok blandes 5 dl kulturmelk og 5 egg inn i massen. Varm opp på ny og la stå til litt avkjøling etter oppkoking. Ostemassen skilles i et dørslag og avkjøles. Ha dette i en serveringsbolle og pynt med med kanel, gjerne i et fint mønster. Blir ca en kg ostemasse.
Serveres med vafler og rørte tyttebær.
Rettens opphav
Denne oppskrifta er sendt inn av Soknedal Bygdekvinnelag. De skriver:
«Eggost er en veldig lokal mattradisjon i kommunen vår. Dette er en rett som serveres i alle gjestebud.»