Eggost

Eggost

Gjestebudskost i Soknedal.

Desserter

Lett

45minutter

Sør-Trøndelag

Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 5 l melk
  • 1 l kulturmelk
  • 5 stk egg

Fremgangsmåte

  1. 5 liter melk kokes forsiktig opp (melka bør være «rett fra tanken», altså ikke være homogenisert og pasteurisert). Når melka når kokepunktet røres 5 dl kulturmelk inn. Kok opp på ny.
  2. Ved neste oppkok blandes 5 dl kulturmelk og 5 egg inn i massen. Varm opp på ny og la stå til litt avkjøling etter oppkoking. Ostemassen skilles i et dørslag og avkjøles. Ha dette i en serveringsbolle og pynt med med kanel, gjerne i et fint mønster. Blir ca en kg ostemasse.

Serveres med vafler og rørte tyttebær.

Rettens opphav

Denne oppskrifta er sendt inn av Soknedal Bygdekvinnelag. De skriver:
«Eggost er en veldig lokal mattradisjon i kommunen vår. Dette er en rett som serveres i alle gjestebud.»