
Rosetter frå Fåvang
Tradisjonsrik bakst.
Brødmat/Bakverk
Middels
3timer
Oppland
Lagre som favoritt
Ingredienser
- 3 stk egg
- 10 ts sukker
- 1 dl vann
- 200 g hvetemel, cirka
- 3 dl melk
Fremgangsmåte
- Egg og sukker piskes. Ha i vann og melk. Tilslutt siktes i hvetemel. Det bør ikke være igjen melklumper i røra. Røra skal være som tykk pannekakerøre.
- Rosettjernet settes i varm smult før det dyppes i røra. Vær snar med å ta opp jernet fra røra så ikke det blir tykt lag, det er finest med tynne rosetter. Pass også på at røra ikke går over jernet når det dyppes. Smultgryta skal være ganske varm. Stikk en trepinne (smultringpinne) i smulta, når det bruser rundt pinnen, har smulta passe temperatur.
- Kakene avkjøles på rist, åpningen bør være ned.
Rettens opphav
Denne oppskrifta er sendt inn av Søre Fåvang bygdekvinnelag. De skriver:
«Rosettene har lang tradisjon i Gudbrandsdalen, og døler som utvandra til Amerika tok med seg tradisjonen. Sjøl har jeg rosettjern som er kjøpt på loppemarked i nærheten av Madison, Wisconsin, sier Liv Jorunn i laget. Marit, som er med i laget, har denne oppskrifta etter svigermor si. Svigermor er borte, men Marit fører tradisjonen videre og koker rosetter til hver jul.»