Lagkake

Lagkake

Gammel oppskrift fra Fræna.

Kaker

Middels

45minutter

Møre og Romsdal

Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 250 g smør
  • 250 g sukker
  • 2 stk egg
  • 2 ts hjortesalt
  • 0 ukjent mel til fast deig
  • 1 stk pakke vaniljekrem

Fremgangsmåte

  1. Rør smør og sukker hvit. Ha i ett og ett egg og pisk godt. Tilsett hjortesalt og mel til passe deig. Deigen skal være fast.
  2. Del deigen i tre og kjevle ut tre like store leiver på bakepapir. Stekes på 180 grader i cirka 12-14 minutter (de kan stekes sammen i varmluftsovn). Avkjøl leivene.
  3. Legg en leiv på et kakefat, fyll på vaniljekrem og legg på neste leiv – fyll på med vaniljekrem og legg på den siste leiven. På toppen skal det være melisglasur med vaniljedråper. Smør dette på toppen av kaken og strø på kakestrøssel.

Kaken kan godt lages dagen før servering – den blir saftigere da.

Rettens opphav

Denne oppskriften er sendt inn av Aud Solveig P. Malmedal i Indre Fræna Bygdekvinnelag. Hun skriver:
«Min bestemor Johanne Pedersen, fra Vikan i Romsdal, laget altid lagkake til helgen. Hun sa altid at det er en kake alle synes er veldig god. Og så kunne hun variere hva hun hadde inni kaka. Noen ganger brukte hun vaniljekrem, andre ganger sviskekompott, eller plommesylte. Kaken kan og fylles med eplemos. Da jeg var liten jente, for cirka 55 år siden, var dette en kake vi brukte mye med ulike fyll. Kaken har og lang holdbarhet, og trenger ikke kjøleskap, men kan stå kaldt på spisskammerset.
Min mor Rønnaug Johanne Pedersen, fra Myrbostad i Fræna, laget denne kaken med vaniljefyll, og kalte den Falsk Napoleonskake. Jeg har arvet deres oppskrift, og laget denne til flere anledninger. Mange har spurt etter oppskriften, og jeg har delt villig.»