
Blodklubb
Tradisjonsrik rett etter oppskrift fra Jevnaker.
Middagsretter
Middels
2timer
Oppland
Lagre som favoritt
Ingredienser
- 2 l blod
- 1 dl vann
- 1 kg kokte, malte poteter
- 1 kg byggmel
- 0 ukjent litt grovmel
- 1 ts nellik
- 1 ts pepper
- 1 ts allehånde
- 1 ss salt
- 0 ukjent hvetemel til passe utbaking i kjøkkenmaskin
Fremgangsmåte
- Bland alt sammen i kjøkkenmaskin.
- Form til klubber og legg i kokende vann (cirka 8 liter vann med 1 spiseskje salt i).
- Pakk deretter klubbene inn i vætet matpapir, og la de trekke i ovnen i vel en halv time.
Dette er en stor porsjon, men klubbene kan fryses.
Rettens opphav
Denne oppskriften er sendt inn av Jevnaker Bygdekvinnelag. Mari Bratvold, som er medlem i laget, forteller:
«Vi har 3 barn og 7 barnebarn, og så mange som mulig kommer til oss når det er nykokt klubb til middag. Det som er igjen får de da med seg hjem og blir til sauset klubb senere.
Alle her har spist bestemors blodklubb fra de var helt små, og dette er noe av det beste de får.
Jeg lærte av min mor å lage blodklubb og ta vare på denne gamle tradisjonen. Noe av oppskriften er fra hennes tid, og litt forandringer har jeg gjort.
Alle vil ha blodklubb, men de færreste vil lage det selv, for litt «søl» er det jo med dette. Rundt juletider har vi flere selskaper der ønsket er å få blodklubb. Så denne gamle retten kan anbefales på det varmeste»,