Smaalensstuing

Gryte som damper

Smaalensstuing

Hele middagen i en gryte.

Middagsretter

Middels

2timer

Østfold

Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 1 kg salt kjøtt
  • 750 g hodekål
  • 1 kg poteter
  • 1 stk løk
  • 50 g smør
  • 1 ss hvetemel
  • 1.5 ts malt pepper
  • 7.5 dl vann

Fremgangsmåte

Det kan brukes salt fårekjøtt,salt oksekjøtt eller flesk.

  1. Kjøttet vannes ut. Legges i en kjele med kaldt vann og kokes til det er halvmørt. Skjæres fra bena og kuttes i små strimler.
  2. Kålen skjæres opp i store stykker og forvelles
  3. Poteten skrelles og skjæres opp i skiver, løken grovhakkes.
  4. Smøret legges i klatter i bunden av en gryte og deretter lagvis kjøtt, kål og poteter. Pepper og den grovhakkede løken strøes på kjøttlaget, pepper og mel på kålen. Den varme kraften fra kjøttet helles i og alt småkoker under tett lokk til alt er mørt. Stuingen må helst ikke røres i, men gryten dreies fort av og til så innholdet svinges rundt.

Rettens opphav

Denne oppskriften er sendt inn av May Britt Bischof i Onsøy Bygdekvinnelag. Hun skriver:
«Denne retten er fra Inger Marie Enghaugen som er medlem av Onsøy Bygdekvinnelag. Hun har oppskriften fra sin mormor som er født i 1896.»