Moltekrem

Moltekrem

Høgtidsdessert, som tradisjonelt ble servert juleaften eller 1. juledag

Desserter

Lett

20minutter

Oppland

Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 3 dl sukra molter
  • 3 dl fløyte

Fremgangsmåte

  1. Visp krem av fløyten og bland moltene i, ha den over i stor skål og pynt gjerne med molter eller moltesyltetøy.

Server moltekrem med skrullo til.

Rettens opphav

Denne oppskrifta er sendt inn av Lesjaskog Bygdekvinnelag. De skriver:
«Vi i Lesjaskog Bygdekvinnelag har valgt å sende inn oppskrift på en dessert som har lang og god tradisjon i bygda vår, disse oppskriftene står i boka « Mat frå gard og grend» som Lesja Bygdekvinnelag ga ut i 1995. Tradisjonell mat var stort sett bygd på de råvarene naturen kunne gi, utprøvd gjennom mange generasjoner. Fra gammelt av, var det stor forskjell på hverdagsmaten og mat til helg og høgtid, forventningene før jul og andre høgtider var store for både barn og voksne.
Denne desserten er en høgtidsdessert, en dessert som ble servert juleaften eller 1. juledag. Molter ble plukket på høsten, og tatt godt vare på, ingen fikk smake før den store dagen, molte var og er fortsatt ei luksusbær.
Det er ikke uten grunn at multer blir kalt «skogens gull», og de kan brukes til langt mer en tradisjonell multekrem.
De trives godt i høytliggende myrområder, og under spesielle gode vilkår kan man oppleve såkalte «multeår» hvor hele fjellet bugner av multe.
Modne multer får en guloransje farge og er proppfulle av c – vitamin. De kan minne om bringebær i form, og på engelsk kalles bærene «cloudberry» – rett og slett fordi de ligner på en sky.
Bærene er saftige, og smaken er karakteristisk og aromatisk. Multer kan holde seg godt i kjøleskapet fordi de inneholder naturlige konserveringsmidler.
Opplysningskontoret for frukt anbefaler likevel å fryse bærene, slik er du sikker på at de ikke gjærer.»