
Rugbrød
Enkel oppskrift på klassisk grovbrød.
Brødmat/Bakverk
Lett
2timer
Landsdekkende
Lagre som favoritt
Ingredienser
- 3 dl vann eller melk
- 25 g gjær
- 1 ss olje
- 0.5 ts salt
- 2 dl sammalt grov rug
- 4 dl fin sammalt hvete
- 1.5 dl hvetemel
Fremgangsmåte
- Smuldre gjæren i en bolle. Ha i litt av den lunkne væsken (vann eller melk), og rør ut gjæren. Tilsett resten av væsken og oljen. Rør inn salt og mel (se an melmengden – du kan trenge mer eller mindre) til en smidig deig. Legg et klede over bollen, og hev til dobbel størrelse.
- Ta ut deigen, elt den lett og form til en jevn leiv. Legg leiven i en smurt brødform. Dekk til og hev til dobbel størrelse.
- Dusj eller pensle brødet med vann og stek nederst i ovnen ved 200 grader i cirka 35 minutter. Avkjøl på rist.
Rettens opphav
Ovnsstekte brød ble ikke vanlig i Norge før på 1800-tallet, enkelte steder først på 1900-tallet. Flere faktorer spilte inn i dette. Først og fremst hadde tilgang på bakerovn mye å si, i tillegg til tilgang på mel og gjær.