Bryggerhusets lapper (sveler)

Bryggerhusets lapper (sveler)

Oppskrift på kjempegode sveler.

Brødmat/Bakverk

Lett

20minutter

Vestfold

Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 10 stk egg
  • 5 dl sukker
  • 1 l kefirmelk
  • 2 ts natron
  • 750 g hvetemel
  • 2 ts bakepulver

Fremgangsmåte

  1. Egga røres sammen med sukkeret, natron røres ut i kefirmelka, la det «svelle» i 1 minutt. Hell melka over i eggeblandingen, rør godt sammen. Hvetemel og bakepulver siktes i det våte. Lag røra fri for klumper (kan bruke stavmikser i ei bøtte ved dobbel porsjon).
  2. Røra helles sakte på middels varm takke i ønsket størrelse, takka vår står på 5 hele tida.

Dette er en stor porsjon som bør lages like før steking på takke. Kan serveres med rømme og syltetøy, eller smør og ost eller syltetøy. Lappene kan fint fryses og tines i brødrister eller stekeovn.

Rettens opphav

Denne oppskrifta er sendt inn av Kirsti Lund i Stokke Bygdekvinnelag. Hun skriver:
«Dette er kjempepopulær mat til møter, dugnader, og til salg på messer og marked. Dufter og smaker uimotstålig! Dette er ikke spesielt tradisjonell Vestfoldmat, oppskriften er arvet fra Sør Vestlandet. De er kjempegode, og det lønner seg ikke å spare på sukker eller egg. Egner seg godt til å selges mens de stekes. Privat er det svært populært når farmor har med seg lapper, for alle liker de! Størrelsen kan varieres etter anledning; små til små hender, og store som vafler (=sveler) til sultne dugnadsfolk.»