Lågåsild-kaker
Gode fiskekaker med lågåsild.
Middagsretter
Middels
3timer
Oppland
Lagre som favoritt
Ingredienser
- 18 stk sild med bein
- 3 stk poteter
- 1 stk stor løk
- 3 ss potetmel
- 1 dl fløte
Fremgangsmåte
- Rens og skrap silda, mal den på kjøttkvern med poteter og løk i to omganger.
Deretter has det øvrige i. Smak til med salt og pepper. - Stekes i godt smør.
Rettens opphav
Denne oppskrifta er sendt inn av Lågen Bygdekvinnelag. De skriver:
«Navnet «lågåsild» kommer fra elva Lågen, og er «Lågens sild», så Lågen Bygdekvinnelag ser det som naturlig at Lågåsilda hører de til.
Det mest omfattende fisket i innlandet i Norge skjer i Mjøsa om høsten, når lågåsilda går opp i Lågen for å gyte. Under dette fisket, som har gått for seg i hundrevis av år (første omtale av det er fra år 1350), vert det brukt not, garn, mælkrakk og hov. Fisket vart drive i stort omfang fram til tidlig i 1970-åra. Etter dette er det kommersielle fisket nesten vorte borte.
Rogna til lågåsilda er en fin delikatesse, som kaviar. Oppskrifta har Liv i Lågen Bygdekvinnelag fått fra si mor.»