Lågåsild-kaker

Lågåsild-kaker

Gode fiskekaker med lågåsild.

Middagsretter

Middels

3timer

Oppland

Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 18 stk sild med bein
  • 3 stk poteter
  • 1 stk stor løk
  • 3 ss potetmel
  • 1 dl fløte

Fremgangsmåte

  1. Rens og skrap silda, mal den på kjøttkvern med poteter og løk i to omganger.
    Deretter has det øvrige i. Smak til med salt og pepper.
  2. Stekes i godt smør.

Rettens opphav

Denne oppskrifta er sendt inn av Lågen Bygdekvinnelag. De skriver:
«Navnet «lågåsild» kommer fra elva Lågen, og er «Lågens sild», så Lågen Bygdekvinnelag ser det som naturlig at Lågåsilda hører de til.
Det mest omfattende fisket i innlandet i Norge skjer i Mjøsa om høsten, når lågåsilda går opp i Lågen for å gyte. Under dette fisket, som har gått for seg i hundrevis av år (første omtale av det er fra år 1350), vert det brukt not, garn, mælkrakk og hov. Fisket vart drive i stort omfang fram til tidlig i 1970-åra. Etter dette er det kommersielle fisket nesten vorte borte.
Rogna til lågåsilda er en fin delikatesse, som kaviar. Oppskrifta har Liv i Lågen Bygdekvinnelag fått fra si mor.»