Hakkakjøtt med mjølkegryn

Hakkakjøtt med mjølkegryn

Tradisjonsrik middagsrett etter oppskrift frå Venabygd.

Middagsretter

Lett

3timer

Oppland

Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 1 l malt kjøtt
  • 5 dl kraft
  • 30 g lauk
  • 1 ss smør
  • 0.5 dl byggryn
  • 4 dl vann
  • 8 dl mjølk

Fremgangsmåte

Hakkakjøtt:

  1. Kok kraft på bein og kjøttrestar av okse, ku, kalv, gris, sau e.l. Sil av krafta. Plukk av kjøttrestane og mal på kjøttkvern 1 gang.
  2. Ta kjøttet i ein kjel og bland i krafta til det er passe tjukt. Kok all mosen godt opp og ha i finhakka lauk, gjerne surra i smør fysst så den blir blank. La det koke saman i noen minutt. Smak til med salt og peppar.

Mjølkegryn: 

  1. Kok opp gryna med vann til det er kokt inn. Spe i mjølka og la det koke i cirka 1,5 time. Smak til med salt.

Hakkakjøttet serverast rykande varmt. Brukt på smør og lefse her i Venabygd, med mjølkegryn til.

Rettens opphav

Denne oppskrifta er sendt inn av Marie Ødegaard Hagen i Venabygd Bygdekvinnelag. Ho skriv:
«Dette er ein typisk rett her i Venabygd. Hakkakjøtt var vanleg i alle heimar den tida vi slakta heime eller vi tok att heile slakt frå slakteriet. Det var ein god måte å ut nytte alt av dyret ein hadde slakta. Ein kunne og bruke innmat på denne måten. Hakkakjøttet er også fint å fryse.»