
Sauset klubb
Tradisjonsrik kost etter oppskrift fra Gran.
Middagsretter
Middels
1timer
Oppland
Lagre som favoritt
Ingredienser
- 400 g ferdig kokt blodklubb
- 3 dl hel melk
- 2 dl fløte
- 20 stk gode skiver brunost
- 0 ukjent sukker
- 0 ukjent smør
Fremgangsmåte
- Start med sausen: bland sammen melk, fløte og ost i en kjele og la det småkoke til det tykner litt.
- Skjær blodklubb i terninger eller tynne skiver. Surr det lett i gryte/ panne i ei spiseskje smør. Hell sausen over og la det surre noen minutter til det «sauser seg».
- Serveres med et lite sukkerdryss.
Tips
En raskere variant er å tilsette mjølk, fløte og ost rett i gryta med blodklubb og la det surre til det tykner
Rettens opphav
Denne oppskrifta er sendt inn av Østre Gran Bygdekvinnelag. De skriver:
«Blodklubb var vanlig middagsmat i slaktetida om høsten. Mange var kanskje ikke så veldig glade i blodklubben i seg sjøl, men i dagene etter blodklubbkoking, når klubben ble sauset, ja, da var det stas! Særlig for unger! På mange garder var sauset klubb mye brukt til du’arn (altså til måltidet midt på dagen) for arbeidsfolk.»