
Nadin Martinuzzi/Ren Mat
Fersk sodd av lam
Høstmiddag hvor ferske råvarer; lammekjøtt og grønnsaker, kommer til sin rett.
Middagsretter
Middels
2timer
Nordland
Lagre som favoritt
Ingredienser
- 1500 g lammekjøtt/fårikålkjøtt
- 1 l vann
- 1 dl risengryn
- 2 ss hel pepper
- 4 ts salt
- 400 g sellerirot
- 500 g kålrot
- 4 stk gulrøtter
- 1 stk middels stor løk
Fremgangsmåte
- Legg kjøttet og risengryn i kaldt vann til det står over kjøttet. Gi dette et oppkok og skum godt av. Kok under lokk i ca 1 time.
- Ha så grønnsakene, oppdelt i små biter og finhakket løk, i gryten og kok videre. Litt senere legger man hele, skrelte poteter i gryten (nyopptatte poteter vaskes bare grundig).
Ta opp kjøttet og legg det på fat. Resten er suppe som serveres ved siden av.
Rettens opphav
Denne oppskrifta er sendt inn av May Anita Østingsen i Sortland Bygdekvinnelag. Hun skriver:
«Denne retten var typisk for høsten når man hadde god tilgang på ferskt kjøtt etter slaktetida og gode grønnsaker. Jeg husker den som et høydepunkt om høsten fra min oppvekst i Vesterålen. Lignende rett ble sikkert laget ellers i landet.»