
Grynpølse fra Vardal
Grynpølse med byggryn og svineknoke, som var tilgjengelige råvarer hele året.
Middagsretter
Middels
2timer
Oppland
Lagre som favoritt
Ingredienser
- 1 stk lettsaltet skinkeknoke
- 2 dl byggryn
- 6 stk gulrøtter
- 1 stk suppekvast (selleriblad m.m.)
- 1 stk gul løk (hakket)
- 8 stk poteter
- 1 ukjent svart pepper
- 1 ukjent persille
Fremgangsmåte
- Legg byggryn i bløt natten over før de skal brukes.
- Kok knoken ca. 2 timer eller til den er mør. La vannet dekke knoken. Kok byggryna møre sammen med knoken ca. 1 time.
- Poteter og gulrøtter skjæres i terninger og tilsettes når knoken er kokt ferdig. Kjøttet skjæres i små biter og blandes inn når grønnsakene er møre. Om retten er for tynn, kan noe av kraften tas av og brukes senere.
Smak til med pepper og pynt med mye hakket persille
Rettens opphav
Denne oppskrifta er sendt inn av Vigdis Amlien Kristiansen i Vardal Bygdekvinnelag. Hun skriver:
«Retten har jeg lært av min svigermor som vokste opp i Brennbakkroa i Vardal. Hun var gift med en pølsemaker og var flink til å lage mat fra bunn av. Hun brukte bare poteter, men da jeg fant igjen oppskriften i Vardal Bondekvinnelags «Ernæringsmeldinga» fra 1975-1976, var denne med gulrøtter. Jeg går ut i fra at man brukte det man hadde av grønnsaker, dermed var sesongens grønnsaker det riktige å bruke. Midtvinters var det nok naturlig å bruke bare poteter, mens på høsten var det bedre tilgang på grønnsaker som gulrøtter og muligens kålrot. Persille var også årstidsavhengig langt tilbake i tid. Jeg tenker at retten blir mer fargerik og appetittvekkende med gulrot og persille.»