Fersk suppe med elgkjøtt

Gammelt kjøkkenutstyr

Fersk suppe med elgkjøtt

Fersk suppe med elgkjøtt og melboller, eller elgkjøtt med poteter og sursøt-saus.

Middagsretter

Middels

6timer

Telemark

Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 2 kg elgkjøtt (gjerne bog m/kraftben)
  • 4 l kraft
  • 5 stk gulerøtter
  • 2 stk løk
  • 1 stk sellerirot
  • 1 stk persillerot
  • 1 stk purre
  • 1 stk liten hodekål
  • 1 ukjent persillegrønt i tilslutt
  • 4 ss hvetemel (sursøt saus)
  • 1 l kraft fra suppa (sursøt saus)
  • 2 ss eddik (sursøt saus)
  • 2 ss sukker (sursøt saus)
  • 120 g smør (melboller)
  • 120 g hvetemel (melboller)
  • 2 dl kokende vann (melboller)
  • 2 stk egg (melboller)
  • 2 ts sukker (melboller)
  • 0.5 ts salt (melboller)
  • 2 g kardemomme (melboller)

Fremgangsmåte

Suppe

  1. Kok kraft på kraftbein i ca. 5-6 timer.
  2. Kjøttet vannes ut i kaldt vann, bytt ut vannet og kok opp med salt og pepper. Kjøttet kan koke og godgjøre seg i 2-3 timer.
  3. Del opp grønnsakene og ha i suppa på slutten av koketida til de blir passe møre.

Sur-søt saus

  1. Rør ut hvetemel med kraften fra suppa, rør den glatt og fin. Kok opp. Tilsett eddik og sukker, smak deg frem.

Melboller

  1. Smelt smør og tilsett hvetemel, rør det jevnt og glatt. Spe med vann og kok opp til den slipper kjelen. Bland i egg og smak til med salt, sukker og kardemomme.
  2. Ha i en kald glassbolle. La den bli kald og stivne. Ha bollen på bordet. De som spiser tar selv en og en spiseskje med deigen i suppa.

Ta ut kjøttet fra suppa og server med poteter og sur-søt saus. Suppa serveres med melboller, ved siden av eller som forrett.

Ønsker man bare å servere suppe, kan man tilsette noen terna poteter i suppa og nyte en god kjøttsuppe! Da dropper man kokte poteter og den sur-søte sausen.

Rettens opphav

Denne oppskrifta er sendt inn av Karoline Tveitan i Siljan Bygdekvinnelag. Hun skriver:
«Kjøttsuppe er minner fra de flestes barndom, som følger deg resten av livet. I Siljan har man i generasjoner hatt tilgang på elgkjøtt, og derfor har ofte det hatt sin plass i kjøttsuppa. Det er noe magisk med ei god kjøttsuppe. Lang koketid, norske rotgrønnsaker gir gode smaker og metter sultende mager. Ei god kjøttsuppe er enkel og lage!»