
Småbrød
Småbrød er kaffemat til hverdag og fest i Nordre Land.
Brødmat/Bakverk
Middels
2timer
Oppland
Lagre som favoritt
Ingredienser
- 1 kg margarin
- 1 kg hvetemel
- 1 l kefir
- 3 ss hjortesalt
- 1 ts salt
Fremgangsmåte
- Smøret varmes til mykt, men ikke flytende. Ha i hvetemel og kefir vekselsvis samt hjortesalt/salt til en passe tykk deig. Ikke rør for mye, da blir deigen seig.
- Bak ut store emner og stikk ut runde brød med en utstikker ca 16 cm i diameter. Stekes på ikke for varm takke, da brødene trenger tid for å bli gjennomstekte. Stekes på begge sider,og avkjøles godt før enn de legges på hverandre.
Brødene serveres smurt med smør og sukker.To brød smøres, strø sukker på det ene og legg det andre over. Trykkes lett sammen ,og skjæres opp i spisser, fire stykker. Mange bruker også sirup, honning eller brunost på i stedet for sukker.
Kan oppbevares i boks med litt press på brødene, så de ikke bulker seg eller fryses innpakket i plast i passe posjonspakninger. 5 brød er passe for en servering.
Rettens opphav
Denne oppskriften er sendt inn av Nordre Land Bygdekvinnelag. De skriver:
«Småbrød er kaffemat til hverdag og fest. Før bruktes alle typer fett, som smult, fløte og rømme, i variasjoner ettersom bruk til hverdag eller fest. Småbrød kalles også tømmerhoggerniste, da de inneholdt god næring og lett å transportere smurt.
Oppskriften gikk gjerne fra mor til datter, og var egentlig ingen oppskrift. Man blandet det som skulle i, og lærte knepene for gode småbrød gjennom erfaring. Kakene er blitt laget i flere hundre år, med variasjoner også med byggmel, utsmeltet talg, matfett ellers smult. I vår tid er småbrød ettertraktet, da det tar litt tid å lage de og bruk av takke som mange ikke har. Småbrød er også for mange en del av de sju slaga en lager til jul.»