
Kokt edel-kreps
Velsmakende rett etter oppskrift fra Aremark.
Middagsretter
Lett
30minutter
Østfold
Lagre som favoritt
Ingredienser
- 1 kg kreps (cirka 20 stk)
- 3 l vann
- 6 ss salt
- 1 stk bunt krondill
Fremgangsmåte
- Kok opp (fosskok) vann, salt og dill. Slipp i 10 stk kreps om gangen. Når krepsen flyter opp, ta den opp av kjelen, og slipp i de 10 neste.
- Legg krepsen tilbake i vannet, og la den trekke ved svak varme i cirka 8-9 minutter, avhengig av krepsens størrelse.
Serveres med majones, loff og sitron.
Rettens opphav
Denne oppskrifta er sendt inn av Aremark Bygdekvinnelag. De skriver:
«I Aremark var krepsing en fin attåt-næring for mange grunneiere med krepserett langs Halden-vassdraget i mange år. Krepsing var en typisk tradisjon i Aremark, og begynte 6.august hvert år. I 1987 ble Halden-vassdraget rammet av krepsepest, og edelkrepsen ble borte. Nå i 2017 har signalkrepsen av ukjent årsak dukket opp i vassdraget, noe ikke alle er like fornøyd med. Men til signalkrepsens forsvar – kokes de etter samme oppskrift – og smaken blir den samme».