Flatbrød

møljebrød på fjøl

Flatbrød

Flatbrød med grovt mel gir god smak.

Tilbehør

Middels

2timer

Nord-Trøndelag

Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 100 g sammalt hvete grov
  • 100 g sammalt rug grov
  • 1 kg hvetemel
  • 1 l H-melk
  • 8 ss sukker
  • 1 kg byggmel til utbaking

Fremgangsmåte

  1. Varm melka til kokepunktet, slå den over mel og sukker. Rør sammen. Etter avkjøling dekker du til deigen med et klede så den ikke tørker.
  2. Det er lettere å bake ut på et tettvevd klede. Det er en fordel at kjevlet er tungt, riflet eller rutet. Bruk byggmel til utbakinga. Ta et emne, ikke for stort, og arbeid det til en bolle uten sprekker, som du trykker flat. Gjør du forarbeidet godt, får du en fin leiv. Leiven skal rotere med sola, heter det. Kjevle fra deg på venstre side og mot deg på høyre. Hele tida fra midten og utover. Snu leiven innimellom, strø på mer byggmel slik at leiven ikke setter seg fast.
    Trekker du ei nylonstrømpe over kjevlet, fester ikke deigen seg.
  3. Flatbrød skal tørke ut på takka, bruk ikke for sterk varme, ca. «6» på nye takker. Nybegynnere bruker ofte mye mel. Det kan kostes av når leiven ligger på takka. Brent mel må også kostes bort.

Rengjøring av kjevlet: Trekk av strømpa, kost av melet.

Rettens opphav

Denne oppskrifta er sendt inn av Desiree Hegge i Skatval Bygdekvinnelag. Hun skriver:
«Oppskrifta er fra Solveig Røkke (f. 1924), Skatval, Nord-Trøndelag. Dette er ei gammel oppskrift, vi ser det av at melka skal kokes opp. Dette var tidligere nødvendig for å gi melet bedre bakeegenskaper.
I Trøndelag bruke vi flatbrød med sukker. Det er ofte tilbehør til sodd. Denne oppskrifta har vi også brukt når Bygdekvinnelaget har bakt med elever på barneskolen. Dette er også ei oppskrift som er enkel å huske, og det blir et like godt resultat hver gang.»