Mølje

mølje i skål

Porselen lånt av Porsgrunds Porselænsfabrik

Mølje

Tradisjonsrik oppskrift fra Spydeberg.

Middagsretter

Lett

15minutter

Østfold

Lagre som favoritt

Ingredienser

  • 6 stk flatbrødleiver
  • 1.5 l kjøttkraft
  • 1.5 l rullekraft
  • 4 dl ribbefett

Fremgangsmåte

Fyll serveringsbollen med flatbrød, øs over rykende varm kraft.  Bland forsiktig med gaffel.  Flatbrødet skal være bløtt, men ikke «flyte» i kraft.  Ribbefettet serveres rykende varmt i sausekopp.  Salt og pepper på bordet.  Spises med gaffel, dyp tallerken.

Hjemmebrygget øl hører med – og gjerne litt akevitt.

Kjøttkraft kan være kraft av svin, storfe, elg – eller en blanding. Et alternativ til rullekraft er kraft fra sylte, bayonneskinke eller svineknoker. Om du har lite ribbefett kan du gjerne bruke rester av kotelettsky, som kan fryses ned gjennom året. Det smaker ekstra godt på mølje. Du kan også «drøye» ribbefettet med litt god kraft.

Rettens opphav

Denne oppskriften er sendt inn av Spydeberg Bygdekvinnelag, som har kåret mølje til Spyderbergs tradisjonsmatskatt.
Mølje har lange tradisjoner i Spydeberg.  Tidligere ble retten servert kl 12.00 på julaften.  De fleste spiste også mølje midt på dagen nyttårsaften.  Fortsatt spiser mange spydeberginger mølje både julaften og nyttårsaften.  De senere år er det blitt mer vanlig å legge møljemåltidet til siste søndag før jul – eller lille julaften.  Ofte med hele storfamilien eller naboer/venner tilstede.