Viltgryte
God hjortegryte etter oppskrift fra Halsa.
Middagsretter
Lett
2timer
Møre og Romsdal
Lagre som favoritt
Ingredienser
- 500 g hjortekjøtt
- 100 g kjøttdeig av vilt
- 2 stk løk
- 150 g sellerirot
- 2 stk gulrot
- 2 ts salt
- 1 ts grov pepper
- 1 ts timian
- 5 stk knuste einebær
- 200 g hermetisk tomat uten krydder
- 2 ss saft
- 1 ts buljong
- 80 g fløtemysost
- 4.5 dl seterrømme
- 5 dl kraft/vann
- 2 ss margarin/olje til steiking
- 1 ss maizena til jevning
Fremgangsmåte
- Skjær kjøttet i passe stykker og brun det. Kok kraft på ben og slintrer og bruk krafta når du koker kjøttet.
- Brun kjøttdeigen. Skjær løken i biter og brun denne. Skjær gulrot og selleri i terninger.
- Kjøttet kokes mørt sammen med kraft, hermetisk tomat, krydder og saft. Ha i løk, grønnsaker og kjøttdeig de siste minuttene. Jevn om nødvendig med maizena. Ha rømme og brunost i helt til slutt.
Server potetstappe og tyttebær til.
Rettens opphav
Denne oppskrifta er sendt inn av Solvår Skogen Sæterbø i Valsøyfjord Bygdekvinnelag. Hun skriver:
«Valsøyfjord Bygdekvinnelag har ei oppskrift som vi har brukt på Bygdedagene i Halsa med stor suksess. Fokuset har vært kortreist mat og lokal tilhørighet. Oppskriften er basert på gamle, lokale oppskrifter, men justert for å passe dagens travle samfunn. Oppskriften er glutenfri, og med laktosefri rømme vil den også passe for allergikere.
I Halsa kommune på Nordmøre er det store mengder hjortevilt. Derfor har bruk av viltkjøtt blitt en tradisjon i mange heimer rundt om i kommunen. Viltkjøtt utgjør en stor ressurs som bør brukes. For de som har stor tilgang på viltkjøtt er dette lokal og kortreist mat.»